Élet-Stílus

Podolski kilőtte a svédeket

Jürgen Klinsmann csapata hihetetlen lelkesedéssel és győzni akarással lépett pályára, és ez rövid idő alatt meg is hozta a gyümölcsét. Csak Isaksson kapusnak köszönhették a társak, hogy Podolski két gólját nem követte a többi. A házigazda együttes a müncheni stadion lelkes közönségétől feltüzelve sorozatosan tette próbára a portást, aki jó pár alkalommal bravúrral óvta meg a kapuját. Ha már ő sem segített, akkor a kapufa állta az újabb német találat útját.

A svédek nagyon fogadkoztak a mérkőzés előtt, de a házigazda az agresszív játékával teljesen meglepte őket. Még be sem melegedtek, amikor már Podolski belőtte az első – a tornán a második – gólját. A későbbiekben sem tudták saját játékukat hozni Ljungbergék, és Lucic leküldése után talán már maguk sem igazán bíztak a sikerben. Újra felcsillant a remény előttük, amikor Larsson fellökéséért büntetőt ítélt a bíró, de a sértett csúnyán fölélőtte.

Podolski azonnal lecsapott

A németek azonnal kezükbe vették a játék irányítását, és az első igazi támadásuk azonnal gólt is eredményezett. A Klose elől tisztázó Isakssonról a labda Podolski elé pattant, aki 13 méterről azonnal tüzelt. Mellberg beletette a fejét a lövésbe, de a gólt nem tudta megakadályozni. A németek két ékje remek napot fogott ki, és állandó veszélyt jelentettek a svéd kapura. A 7. percben Podolski néhány centit még tévedett, de nem sokkal később Klose elvitt három védőt, és az üresen álló társhoz passzolt. A kölni csatár a rossz irányba mozduló Isaksson mellett a jobb alsóba csavart.

A svédek teljesen szétestek, senki nem volt, aki jó teljesítményével magával tudta volna rántani Lagerbäck csapatát. A németek gyors, rövidpasszos játékávalnem tudtak mit kezdeni, és Isakssonon múlt csak, hogy félóra után nem kerültek még nagyobb hátrányba.

A 35. percben aztán a brazil sípmester eldöntötte a meccset. A Klosét feltartó Lucic-nak felmutatta a második sárga lapot, és nem úgy mint Graham Poll fejben is tartotta kit figyelmeztetett már. A védő leküldése teljesen elbizonytalanította a csapatot, és a félidő hátralévő részében a sérüléséből éppen csak felépült Ibrahimovic-helyzettől eltekintve nem sok mindenre voltak képesek. A németek tovább támadgattak, de már nem olyan vehemensen. Talán már ők is érezték, hogy megroggyant az ellenfél.


Podolski kilőtte a svédeket 1

Mosolyogva büntetett a brazil (AP)

Ljungbergék feladták?

A második játékrészben vissza is vettek a tempóból, és hagyták feljönni a becsületből küzdő svédeket, akik az 52. percben aztán váratlan ajándékot kaptak Carlos Simontól. Megnézte volna a brazil játékvezető a szünetben a Lucic leküldéséhez vezető szituációt? A lényeg az, hogy a a bíró a tizenegyespontra mutatott, miután Larssont a védője fellökte. A sértett maga végezte el a büntetőt, de a labda a lelátón kötött ki. Ez végképp kedvét szegte a csapatnak, és a továbbiakban már úgy tűnt csak arra várnak, hogy mikor fújja Simon a találkozót.

A németek sem erőltették már meg magukat nagyon, lőttek két kapufát, kidolgoztak néhány ígéretes helyzetet, de tökéletesen meg voltak elégedve az eredménnyel. Ballack próbálkozott kitartóan távolról, de Isaksson jól védett. A két gólról nem tehetett a kapus, különben fogott mindent amit lehetett.

Megkönnyebbülten fogadta mindkét csapat a végső sípszót: a németek a negyeddöntőbe jutásnak örültek, a svédek pedig annak, hogy végre vége az egyoldalú meccsnek.

Nyilatkozatok
Lukas Podolski: “A szardíniai edzőtábor óta meccsről meccsre jobban játszunk. Megérdemeltük a győzelmet, bár szerencsénk volt a kihagyott 11-essel. Örülök a két gólomnak, de ez a csatár feladata. Miróval jól megértjük egymást a pályán kívül is. Most már minden elképzelhető.”

Jürgen Klinsmann német szövetségi kapitány: “Jobban nem is kezdhettük volna a mérkőzést. Aztán okoztunk magunknak egy kis értelmetlen izgalmat a 11-essel. Nagyon alaposan felkészültünk a svédekből. Argentína és Mexikó egyaránt nagyszerű csapat, mindkettővel játszottunk tavaly a Konföderációs Kupán. Mindegy melyikkel találkozunk, nehéz lesz, de pozitívan állunk hozzá.”

Lars Lagerbäck svéd szövetségi kapitány: “A németek a két gyors góllal nagyszerű rajtot vettek. Ezután már nehéz dolgunk volt, s tíz emberrel szinte lehetetlen legyőzni egy olyan csapatot, mint Németország. De megpróbáltuk, amíg erővel bírtuk. Ezért büszke vagyok a csapatra.”

Németország-Svédország 2-0 (2-0)
München, 66 ezer néző
Bíró: Simon Carlos
Gólok: Podolski (4. és 12.)
Sárga lap: Frings (27.), illetve Lucic (28. és 35.), Jonson (48.), Allback (78.)
Piros lap: Lucic (35.)

Németország: Jens Lehmann – Arne Friedrich, Christoph Metzelder, Per Mertesacker, Philipp Lahm – Bernd Schneider, Torsten Frings (Sebastian Kehl, 85.), Michael Ballack, Bastian Schweinsteiger (Tim Borowski, 72.) – Lukas Podolski (Oliver Neville, 74.), Miroslav Klose

Svédország: Andreas Isaksson – Niclas Alexandersson, Olof Mellberg, Teddy Lucic, Erik Edman – Tobias Linderoth – Mattias Jonson (Christian Wilhelmsson, 52.), Kim Kallström (Peter Hansson, 39.), Fredrik Ljungberg – Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic (Marcus Allbäck, 72.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik