Élet-Stílus

Pénteken nyit a Louis Armstrong Jazzfesztivál

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány június 23-án és 24-én rendezi meg a Bánki-tó színpadán a Louis Armstrong Jazzfesztivált, amelynek házigazdája a legendás Satchmo utolsó klarinétosa, Joe Murányi lesz.

A Börzsöny és a Cserhát lábánál fekvő Bánk kiemelkedő kulturális eseménye egy különleges zenés családi hétvégét ígér, amely a 20-as és 30-as évek jazz-zenéje jegyében zajlik.

Pénteken a Jazz Steps, a cseh Shaffers Riffers és a Bolyki Brother’s, szombaton az Apáti Dixieland Band, a Molnár Dixieland Band, az angol Trevor Richards British New Orleans All Stars és a Hot Jazz Band varázsolja a Bánki-tó mellé a 20-as évek New Orleans-i hangulatát. Mindegyik produkcióban közreműködik a házigazda Joe Murányi is.

Külön érdekesség a rendezvénynek az a szombati nyílt fórum, ahol Joe Murányi vezetésével a fesztiválon fellépő muzsikusok beszélgetnek a szving a dixieland és a ragtime műfajok lehetőségeiről, népszerűségéről, jövőjéről. Élménybeszámolókat, halhatatlan és személyes történeteket hallgathat meg a közönség a szving hőskorából. A beszélgetés közben videón levetítik Louis Armstrong egyik, 1969-es vietnámi koncertjét is.

A fesztivál kísérőrendezvénye a Louis Armstrong élete és pályája képekben című fotókiállítás, amelyet Irakli Dzsugasvili trombitaművész magángyűjteményéből válogatnak a szervezők. A kiállítás a kezdetektől egészen a 60-as évek végéig mutatja Armstrong életét, karrierjét. Látható nagy kotrás jazz-művészek társaságában, összes hangszerének fotóival. A kiállítást különleges, Louis Armstronghoz kapcsolódó bélyeggyűjtemény teszi teljessé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik