Élet-Stílus

HALfesztivál Budapesten

Budapesti fiatalok által életre hívott nemzetközi kulturális megmozdulásra kerül sor a budai rakpart Lánchídtól Magit hídig terjedő szakaszán május 20-án. A HALfesztivál fő sajátossága az, hogy Európa, illetőleg néhány Európán kívüli ország különféle városaiban ugyanazon a napon, ugyanabban a percben veszi kezdetét.

Jelentkezni lehet a thefishfest@gmail.com e-mail címen, illetve a 06-30/8132-211-es telefonon.

Mi az a HAL?

A HAL különböző kulturális klubokban és az utcán rendezett alulról szervezett összművészeti fesztivál. A fellépők és a kiállítók nem kapnak pénzt a részvételükért, és minden produkció ingyenesen megtekinthető. A rendezvény célja, hogy az ország bármely pontjáról érkezett kortárs alkotók megismerkedhessenek egymás műveivel, illetve megismertethessék azokat az utca emberével. Ezenkívül a kezdeményezés kezdete lehet egy nemzetközi alkotó közösség kialakulásának.

A fesztivált 2005 szeptemberében kezdték szervezni Budapesten. A szervezők eddig lengyel, spanyol, francia, finn, szlovák, német, amerikai, illetőleg dán közösségekkel vették fel a kapcsolatot, akik az ötletet lelkesen fogadták.

A magyar „halalakulat” 2005. okt. 3-án találkozott először a Józsefvárosi Színházban, egy kiállításmegnyitó keretében. Azóta havi rendszerességgel történtek hasonló alkalmak, ahol a résztvevők különböző művészeti akciók keretében megtárgyalták az aktuális feladatokat. Hat hónap alatt az egyre növekvő budapesti táborhoz nagy számban csatlakoztak a pécsi, egri és szombathelyi képzőművészeti egyetemek, iskolák hallgatói. A csatlakozás lehetősége továbbra is nyitva áll bárki számára, aki kiállítóként, fellépőként szeretne részt venni a fesztiválon.

Papírhalak a rakparton

2006. május 20-án, szombaton 12 órakor lesz a fesztivál megnyitása mind Budapesten, mind a csatlakozó városok mindegyikében. A megmozdulás az előre elkészített papírhalak – a fák közé kifeszített zsinórra való – felfüggesztésével kezdődik a budai rakpart Lánchídtól a Margit hídig terjedő szakaszán, ahol megnyílnak az utcán felállított képzőművészeti kiállítások, illetőleg megkezdődnek a koncertek, performance-ok, interaktív megmozdulások (közös rajz, körtánc, nyílt beszélgetések…). A kiállítások mellett megtalálhatóak lesznek a zöldek, illetve a kortárs művészetet segítő egyesületek pavilonjai is. A fesztivál este hétig tart, héttől a szervezők közös, zenés felvonulást terveznek a Normafára, ahol a tervek szerint nagy tűzrakásra, közös főzésre, tűzzsonglőrök fellépésére és hajnalig tartó zenés mulatságra kerül sor.

Haltalálkozó a Tűzraktér udvarán

Az utolsó haltalálkozó április 23-án, 17 órai kezdettel lesz a nemrég újra megnyílt – Tűzraktérnek átkeresztelt – Tűzraktárban. A találkozó fő programja a megnyitón felfüggesztendő kartonhalak kivágása és kiszínezése lesz. A kézimunka közben különböző kortárs zenekarok szolgáltatják a zenét, a festésben kifáradt résztvevők pedig egy másik helyiségben csemegézhetnek a Balázs Béla Stúdió filmarchívumából, vagy megtekinthetik egy Indiából nemrég hazatért magyar lány indiaitánc-előadását. A találkozó Búr János Hal című fotókiállítása megnyitójával veszi kezdetét. Belépő nincs, minden kedves érdeklődőt kortól függetlenül szeretettel várnak a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik