Élet-Stílus

Jazzkoncerttel nyit az árvíz után az A38 hajó

Április 14-én ingyenes koncerttel ünnepli az árvíz levonultát az A38 Hajó. A MOLto Vivace sorozat keretében Tomasz Szukalski fújja el a vizet árasztó tavaszi szeleket.

Szukalski a lengyel dzsessz egyik legnagyobb és legnagyobb hatású alakja. A kiváló szaxofonos szoros viszonyt ápol jóformán a teljes lengyel szcénával, különösen a “nagy öreg” Zbigniew Namyslowskival és a világhírű trombitással, Tomasz Stankóval, akiknek számtalan lemezén működött közre, de éppígy dolgozott együtt Dave Hollanddel vagy Terje Rypdallel. Szukalski legutóbb a 2005-ös Sziget fesztiválon járt hazánkban, hatalmas sikert aratva.

A lengyel jazzista hazai vendéglátója az Eichinger Quartet, amelynek vezetője, Eichinger Tibor az egyik legtöbbet foglalkoztatott dzsesszgitáros Magyarországon. Rendkívül nyitott a különböző műfajokra, az “undergroundtól” a színházi zenéig. Életteli gitárjátéka alapeleme például az Amorf Ördögök megszólalásának, az Eichinger Quartetben pedig lenyűgöző tisztasággal vezeti elő a klasszikus sztenderdek világát idéző, mégis hamisítatlanul kortárs kompozícióit.

A MOLto Vivace sorozat

A MOLto Vivace sorozat két éve létrejött egyedülálló kezdeményezés: koncert- és közvetítéssorozat, melynek célja a kortárs közép-európai dzsessz és világzene bemutatása. A sorozat keretében egy magyar és egy közép-európai művész vagy együttes lép fel az A38 Hajó színpadára egyazon este, reprezentálva e régió közös kulturális hagyományait és együttműködésének lehetőségét. A fellépésből televíziós sorozat készül, melyet a Duna Televízió tűz műsorára havi rendszerességgel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik