Élet-Stílus

Oscar-gála: kik az esélyesek?

Több amerikai lap szerint az Oscar-díjról vasárnap este döntő Amerikai Filmakadémia tagjai a homoszexuális tartalmuk miatt meg sem néztek több ilyen témájú filmjelöltet, így lehetséges, hogy a prüdéria aranyszobrot hoz a többieknek.

Oscar magyarok nélkül

Idén sem tudunk magyar résztvevőért drukkolni az Oscar-gálán, ugyanis a magyar részről ajánlott filmet, a Sorstalanságot nem jelölték a legjobb külföldi film kategóriájában. A hazai szakma (ha nem vesszük a Hollywoodba emigrált magyarokat) eddig két filmmel nyerte el az Amerikai Filmakadémia elismerését. 1980-ban Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmért nyert aranyszobrocskát, míg a legjobb külföldi film kategóriában pont 25 éve Szabó István Mephisto című alkotása lett a legjobb. Korábban A Pál utcai fiúk (Fábri Zoltán, 1968), a Macskajáték (Makk Károly, 1974), a Magyarok (Fábri Zoltán, 1978), a Bizalom (Szabó István, 1980), később a Jób lázadása (Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, 1983), majd a szintén Szabó István által rendezett Redl ezredes (1985), illetve Hanussen (1988) került a jelöltek közé.

A beszámolók szerint az akadémia tagjai azért nem akarták megnézni a nyolc Oscarra jelölt Brokeback Mountaint, mert visszataszítónak érezték a két férfi tragikus szerelmi történetének bemutatását. A prűdnek mondott amerikai filmesek ennek megfelelően lehetséges, hogy nem csak szakmai alapon hozzák majd meg döntésüket.

Mindemellett amerikai homoszexuális és leszbikus egyesületek kitörő örömmel fogadták a mérföldkőnek minősített jelöléseket, amelyektől nagyobb elfogadottságot remélnek. Ezek a filmek “amerikaiak millióinak segítenek jobban megérteni, hogy kik is vagyunk valójában” – szögezték le nyilatkozatukban az egyesületek.

A vita láttán kétséges, hogy az Akadémia az Oscar-díjasok panteonjába emeli-e első homoszexuális románcként a Brokeback Mountain című filmet. A beavatottak közül sokan lehetséges kiútnak tartják az Ütközések című, a szexualitást tekintve “kifogástalan” film díjazását.

Elmaradt a kasszasiker

Az Oscar-díjas filmek idén nem hoznak kasszasikert. A legjobb filmekre jelölt öt film, a Brokeback Mountain, az Ütközések, a München, a Capote és a Good Night and Good Luck közül ugyanis egyik sem szerepelt jól a mozi pénztárainál. A Golden Globe-on díjakat arató Brokeback Mountain 12 hét alatt mindössze 75 millió dollárt hozott össze, azaz 2 millióval kevesebbet, mint az Arany málnára esélyes Világok harca.

Bár a stúdiók az Oscar-díj átadása előtt mindig milliókat ölnek marketingre, hogy meggyőzzék az akadémia tagjait, hogy az ő filmjeik a legjobbak, idén azonban kétséges, hogy érdemes-e pénzt áldozni olyan filmekért, amelyekre biztosan nem fognak már több tízmillióan beülni. A filmes szakírók szerint az öt jelölttel leginkább az a gond, hogy kényes, társadalmilag kellemetlen témákat vetnek fel, amelyekkel nem szívesen szembesül a közönség. A Brokeback Mountain, és a Capote a homoszexualitást, az Ütközés a faji feszültségeket, a München a terrorizmust a Good Night and Good Luck pedig Amerika egy szégyenteljes időszakát a McCarthy-érát állítja a középpontba.

Oscarra jelölve

Az akadémia még január végén bejelentette az Oscar-jelölteket. Eszerint a meleg cowboyok románcáról szóló Brokeback Mountaint nyolc díjra jelölték, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb férfi főszereplő kategóriában is. A legjobb filmek között versenyez a bevallottan meleg amerikai íróról szóló Capote, a faji megkülönböztetés témakörét a középpontba állító Ütközések, a kommunista boszorkányüldözés idején játszódó Good Night and Good Luck, valamint a Budapesten forgatott terroristafilm, a München.

A legjobb színészek kategóriájában jelölték Philip Seymour Hoffmant, Heath Ledgert, Joaquin Phoenixet, David Strathairnt és Terrence Howardot. Judi Dench, Reese Witherspoon, Charlize Theron, Felicity Huffman és Keira Knightley verseng a legjobb színésznőnek járó díjért.

A Brokeback Mountain direktora, Ang Lee a legjobb rendező kategóriában Bennett Millerrel (Capote), Paul Haggisszel (Ütközések), George Clooneyval (Good Night and Good Luck) és Steven Spielberggel (München) verseng az arany szobrocskáért.

A többesélyes Clooney

George Clooneyt a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is jelölték a Szirianában nyújtott teljesítményéért. Ebben a csoportban Matt Dillon (Ütközések), Paul Giamatti (A remény bajnoka, Cinderella Man), Jake Gyllenhall (Brokeback Mountain) és William Hurt (Erőszakos múlt) a versenytárs.

A legjobb női mellékszereplőként Oscar-jelöltek idén: Amy Adams (Junebug), Catherine Keener (Capote), Frances McDormand (North Country), Rachel Weisz (Az elszánt diplomata) és Michelle Williams (Brokeback Mountain).

A legjobb külföldi filmnek járó Oscart a francia Joyeux Noël, a német Sophie Scholl – Die letzten Tage, a palesztin Paradise Now, a dél-afrikai Tsotsi és az olasz Don’t Tell közül viheti haza az egyik alkotás. És ezzel kiderült az is, hogy a Golden Globe-ról már lecsúszott Sorstalanság az Oscar-esélyesek közé sem került be.

Az életműért járó Oscar-díjat az amerikai filmakadémia szokás szerint már jó előre bejelentette, és idén a 80 éves filmrendező, Robert Altman kapja. Altmant eddig ötször jelölték a legjobb rendezőnek járó kategóriában, de soha nem kapta meg a szobrot. A díjat ő és a többi győztes március 5-én kapja meg Los Angelesben.

Az Oscar-jelöltek teljes listáját a rendezvény hivatalos honlapján itt olvashatja: >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik