Élet-Stílus

Ecclestone marad a főnök

Bernie Ecclestone ismét mindenkit átvágott. A címlapokon már azt olvashatni, hogy eladta Forma 1 részét az egykori használtautó-kereskedő. A jelek szerint azonban növeli befolyását az üzletember.

A Reuters egy közelebbről meg nem nevezett forrásra hivatkozva írta péntek reggel, hogy megállapodott Bernie Ecclestone-nal és a Forma-1-et irányító SLEC-ben több mint ötven százalékos részesedéssel bíró Bayerischen Landesbankkal a brit CVC Capital Partners, amely így többségi tulajdont szerzett. A Bayern LB és Ecclestone eladja összesen 75 százaléknyi Formula One Group részvényét. A szaksajtó ebből a lépésből arra következtetett, hogy a vevő, a brit befektetési csoport lesz a száguldó cirkusz ura.

Belép az Alpha Prema

Minden jel arra utalt, hogy Bernie Ecclestone hatalma csökkeni fog, és a jövőben már „csak” az SLEC ügyvezetői posztjával kell megelégednie. A Sport1 német weblap információi szerint azonban a megvett részesedést egy új cég, a bizonyos Alpha Prema veszi át. Ennek résztulajdonosa a CVC mellett pedig nem más, mint – igen, pontosan – Bernie Ecclestone.

Bennfentesek számára már az új üzleti struktúra nyilvánosságra hozatala előtt világos volt, hogy Ecclestone nem fogja a saját pozícióját önként gyengíteni. A Sport1 szakértője, Walter Zipser szerint Ecclestone egy különösen ravasz ember. „Ez biztosan egy olyan üzlet, amelynek következtében nem fog a hatalma csökkeni.” – írja Zipser. Maga Ecclestone látszólag örömmel nyugtázta az ügyet: a CVC az ideális partner a Forma 1 számára.

Teljes hatalomátvétel a cél

Ha a sorok között olvas az ember, akkor úgy is lehet értelmezni Ecclestone szavait, hogy végre megszabadult a nem különösebben kedvelt bankoktól. A Bayern LB a Kirch-csőd után jutott a versenysorozatban részesedéshez. A kezdetektől fogva nem voltak nagyon lelkesek, és feltehetően megkönnyebbültek, hogy az idegen tevékenységi körtől sikerül megszabadulni. Ezt Zipser is így látja: a bankok soha nem boldogultak az olyan befektetésekkel, amelyek gyakorlatilag az ölükbe hullottak. Ráadásul egy olyan emberrel egy asztalnál ülni, mint Bernie Ecclestone biztosan nem volt különösebben mulatságos.

És ezzel még nincs vége. Az Alpha Prema ugyanis a jelek szerint a maradék SLEC-részvényre is ajánlatot tenne a Lehman Brothers és a JP Morgan-nek. A teljes csomag értéke állítólag egymilliárd euróra tehető. Bernie Ecclestone hatalma tehát semmiképpen nem fogyatkozott meg. A jelek inkább arra utalnak, hogy éppen növelni szeretné a befolyását. Az Alpha Prema részvényes ugyanis egyben a cég üzletvezetője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik