Üzleti tippek

ZP és Rio: nyitó- vagy búcsúbuli lesz?

Szerződésük lejárta óta ostromolja elkeseredetten a Zöld Pardon és a Rio a XI. kerületi önkormányzatot, hogy engedéllyel megnyithassanak, de a kerület vezetése eddig válaszra sem méltatta őket. Jövőjükről várhatóan csütörtök este döntenek, egyidőben a ZP nyitóbulijával.

Molnár Gyula polgármesterségének kezdetén fideszes helynek titulálta őket a politika, most, mikor kormánypárti a kerület vezetése, mszp-snek bélyegzik a Zöld Pardont. Kővári Zsuzsanna, a Zöld Pardon Kft. társtulajdonosa megszokta már, hogy eszközként használja szórakozóhelyét a mindenkori politika, de ilyen közel még soha nem volt a Petőfi híd budai hídfőjénél található ZP és szomszédja, a Café del Rio a megszűnéshez. Pedig kaptak az elmúlt években hideget-meleget. A két szabadtéri hely bérleti szerződése 2010 december 31-én járt le, azóta az önkormányzat a szórakozóhelyek tulajdonosainak semmilyen megkeresésére nem reagál. A tulajdonosok szerint még arra a kérelemre sem, hogy március 31-ig raktározásra használhassák területeiket.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Pedig Hoffmann Tamással, a jelenlegi polgármesterrel régi kapcsolata van az említett szabadtéri kocsmáknak, hiszen 1999-ben, a ZP indulásakor Hoffmann volt a vagyongazdálkodási bizottság elnöke. Akkor még jó volt a viszony, 2008-tól kezdve a fideszes ellenzék azonban már keményen támadta a két helyet. Volt is miért. A Zöld Pardon ugyanis papíron csak 1470 m2-t, a Rio pedig 1500 m2-t használhatna, a valóságban azonban mindkét hely már a kezdetektől mintegy 6000 m2-t tekintett magáénak. A bérlők azért értelmezték úgy, hogy az egész területet használhatják, mivel a bérleti szerződések nem voltak számukra egyértelműek: a mellékelt helyszínrajzokon ugyanis az egész, úttal és híddal határolt hely jelölve volt. De nemcsak erről volt szó: néhány épületüket ugyanis illegálisan húzták fel. Nem mindegyiket, 2005-ben ugyanis építési engedélyeztetési eljárást adtak be, az akkor létező építményeket pedig engedélyezték is, a Zöld Pardonnál mind a 6078 m2-en, a Riónál 6329 m2-en. Akkor még senkinek sem tűnt fel, hogy a két hely nagyobb területet használ, mint ami a szerződésben szerepel.

Rendezetlen viszonyok

Több mint tíz év alatt sem tudta megoldani az önkormányzat, hogy a Goldmann György tér két szabadtéri kocsmájának területét a tulajdoni lapon külön albetéteken szerepeltesse. Ezek nincsenek ugyanis leválasztva, a szórakozóhelyek egy csaknem 5 hektáros területből bérlik a helyeket. Az építés így eleve problémát vet fel: a használt 6000 m2-hez képest a 2 %-os beépíthetőséget ugyanis jóval túllépték, a csaknem 5 hektárhoz viszonyítva – ami nagy részben park és út -, viszont nem. A területek illegális beépítése ellen egyébként közigazgatási eljárás indult a ZP és a Rio ellen 2009-ben, az ügy Csepelen van a kerület összeférhetetlensége miatt.

A két hely tulajdonosai hiába értelmezték a szerződést a fentiek szerint, az akkori fideszes ellenzék egészen másképpen gondolkodott erről. Szerintük a ZP és a Rio egyszerűen messze túlnőtt a szerződésben szereplő területeknél. Mindez számukra 2008-ban derült ki, akkor a fideszes Sölch Gellért és Kupper András indítványozta, hogy az önkormányzat a kerületi közterület-használatot szabályozó rendelete szerint szabjon ki tízszeres bérleti díjat visszamenőleg arra az időszakra, amelyen bizonyítani lehet a túlterjeszkedést. Ez fejenként milliárdos tétel lett volna, és megszavazták az újbudai szocialisták és szabaddemokraták is, később mégis csökkentették ezt az összeget, aztán már csak jóval magasabb bérleti díjat követeltek. 2010 március 3-án egyoldalú szerződésmódosítással emelték meg Molnár Gyuláék a két hely éves bérleti díját 14 430 000 forintról 38 millió forintra, egyúttal az önkormányzat hivatalból pert indított a szórakozóhelyek ellen. A XI. kerület ügyvédje a január 6-i tárgyaláson bejelentette, hogy eláll a ZP és a Rio tulajdonosai által jogtalannak tartott keresettől, ezután a per hivatalosan is megszűnt, a szabadtéri kocsmáknak nem kellett többet fizetniük a szerződésben foglaltaknál. A szórakozóhelyek elálltak a perköltségek megfizettetésétől, amit gesztusnak szántak az önkormányzat felé.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu


Továbbra is rejtély viszont, hogy az önkormányzat miért várt hónapokat a szerződések lejárta után annak eldöntésével, hogy mi legyen a két szórakozóhellyel, amik egyébként már hónapokkal korábban lekötötték a szezon programjait és több millió forintot költöttek arra, hogy felkészüljenek a nyitásra. Megkeresésünkre az önkormányzat azt felelte, hogy csak a csütörtöki képviselőtestületi ülés után hajlandó válaszolni kérdéseinkre. Az ügyben ugyanis a polgármester nem akart dönteni, ezért határoz róla a képviselő testület, méghozzá április 21-én. Az fn.hu információi szerint az ülés 24 napirendi pontjából a ZP és a Rio ügye a huszonharmadik, könnyen megeshet tehát, hogy már zajlik majd a ZP nyitóbulijának Irie Maffia koncertje, mire kiderül a szórakozóhelyek jövője (a Café del Rio első programja április 23-án, szombaton lesz). Értesüléseink szerint a két hely már abba is beleegyezne, hogy a korábbi bérleti díj több mint két és félszeresét, tehát évi 38 millió forintot fizessenek – az új szerződésben immár 6000 m2-ért -, feltéve, ha ebbe az összegbe belefoglalják a ZP és a Rio által fizetett éjszakai kerületi járőrszolgálat és a takarítás évi több millió forintos költségét is.

Információink szerint az ügyben egyébként még a fideszes képviselők álláspontja sem azonos, vannak ugyanis, akik jövőre már a Lágymányosi hídhoz költöztetnék a szabadtéri kocsmákat. Ezt látszik alátámasztani az önkormányzat ma délben közzétett sajtóközleménye is, miszerint 2011 decemberéig meghosszabbítanák a két szabadtéri kocsma szerződését, kétszeres bérleti díj fizetése ellenében, amennyiben betartják a zajhatárértékeket és a szerződés lejárta után elhagyják a közterületeket, a felépítményeket elbontják és parkosítanak.

Mervó Tamás, a Riót üzemeltető Dream Work Kft. ügyvezetője kérdésünkre, hogy lesz-e 23-án nyitóprogram, azt felelte, hogy egy esetleges elutasító döntés esetén természetesen nem tartják meg a tervezett bulit, de a kérdés a Zöld Pardon esetében igazán pikáns, ahol a döntés ideje könnyedén egybeeshet a nyitókoncerttel. Ha a képviselő mégis testület úgy dönt, hogy nem köt új szerződést, úgy Kővári Zsuzsanna természetesen lefújná a programot, és reméli, hogy az önkormányzat előre veszi a szórakozóhelyek ügyét az ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik