Üzleti tippek

A kormány megmentheti a Malévet

A magyar kormány hajlandó részt venni a Malév finanszírozásában a légitársaság további működése érdekében - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön Moszkvában Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a Malév helyzetének rendezéséről.

A közlemény szerint a magyar fél jelezte, hogy a társaság működésének folytatása érdekében kész tulajdonosi, illetve finanszírozói szerepet is vállalni a nemzeti légitársaságban. A felek további tárgyalásokat folytatnak a szükséges intézkedésekről.

A Pénzügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a magyar kormány olyan megoldást keres a Malév pénzügyi problémáinak megoldására, amely megfelel a magyar és az uniós jogszabályoknak, ebben a szellemben tárgyal a nemzeti légitársaság jelenlegi tulajdonosaival.

Milliárdos a veszteség

A Malév a 2008. évet konszolidáltan 15,1 milliárd forint veszteséggel zárta. A 2009. évre szóló várakozásokat a társaság nem közölt. A május végén jóváhagyott idei üzleti tervről a társaság csak az üzemi szintű veszteséget, a mérleg szerintit nem tette közzé. Eszerint üzemi szinten 2009-ben 6,3 milliárd forint veszteséggel számolt a Malév, szemben a 2008. évi 7,9 milliárd forinttal.

Az MTI korábbi információi szerint a pénzügyminiszter határozatára – valószínűleg 2009 augusztusában – felfüggesztették az orosz Vnyesekonombanknál a Malév privatizációjának kapcsán vállalt és még meglévő 32 millió euró garancia behajtását. A lépést a Malév tőkehelyzetének rendezéséről folyó magyar-orosz kormányközi tárgyalásokkal indokolták.

Az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2009 májusában próbálta lehívni a még fennálló, összesen 32 millió euró bankgaranciát azt követően, hogy az orosz bank a Malév tartozásai fejében 2009 februárjában lekért négymillió eurót nem fizette meg.

Az államnak csak egy részvénye van

A Vnyesekonombank a Malév 2007 elején történt eladásakor nyújtott bankgaranciát az akkori vevőnek, Borisz Abramovics orosz üzletember kisebbségi tulajdonában lévő AirBridge Zrt.-nek. A garancia az AirBridge Zrt. által a Malév privatizációs szerződésében vállalt kötelezettségeinek teljesítésére szólt.

A garantőr bank azóta a Malév közvetett kisebbségi tulajdonosa lett, miután a Malév közel 100 százalékát birtokló AirBridge Zrt.-ben az orosz bank megvette Borisz Abramovics 49 százaléknyi részvényét. Az AirBridge többségi tulajdonosa Költő Magdolna magyar magánszemély. A magyar-orosz cég a Malév részvényeinek 97,46 százalékát birtokolja, 2,54 százalék a dolgozók kezében van és egyetlen Malév-részvénnyel a magyar állam rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik