Belföld

Kőszeg Ferenc: Simicska nem láthatta a róla készült aktákat

Az állambiztonásgi aktáknak még a létezése is államtitoknak minősült, ezért kétséges, hogy Simicska Lajos láthatta a róla készült jelentéseket tartalmazó aktát.

“Kevéssé valószínű, hogy bárki, aki a kezébe foghatott egy állambiztonsági aktát, kockáztatta volna, hogy éppen a célszemélynek mutassa meg” – írja a Népszabadságban Kőszeg Ferenc. A Magyar Helsinki Bizottság egyik alapítója és volt elnöke mindezt Simicska Lajos azon kijelentésével kapcsolatban írja, hogy a vállalkozó állítása szerint annak idején Orbán Viktor jelentett róla, és a róla szóló akták Moszkvában lehetnek.

Kőszeg Ferenc azt írja, semmi szenzáció nincs abban, hogy Orbán szólt Simicskának a jelentési kötelezettségéről. Orbánt úgynevezett társadalmi kapcsolatnak szánta az állambiztonság, ez a “viszony” a miniszterelnök sorkatonai szolgálata alatt, 1981. október 20-ától 1982. augusztus 1-jéig tartott. Orbánt 1987-ben próbálta újra beszervezni az állambiztonság, de végül elálltak ettől. Ennek oka nem derült ki.

A miniszterelnök korábban már azt állította, hogy ellenállt az állambiztonság beszervezési kísérletének. Kőszeg szerint viszont eleve életszerűtlen, hogy miért próbált volna a titkosszolgálat “felmelegíteni” egy olyan kapcsolatot, ami már öt évvel korábban sem működött. És ha így volt, miért találhatták ki az egészet? Kőszeg magyarázata alapján az történhetett, hogy az állambiztonság nem tudta felfogni, egy sorkatona ellentmond a beszervezési kísérletnek, ezért képtelenek voltak hallgatni róla.

Cikkében az egykori SZDSZ-es politikus emlékeztet arra, hogy Simicska kijelentésében semmi olyan nincs, ami 2012 óta ne lett volna ismert és dokumentált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik