Belföld

Nem DTV-sek mentek Kósával, hanem a DTV-nek dolgozók

A Debrecen Televízió igazgatóhelyettese szerint nem Kósa Lajost kísérte a tv-stáb Új-Zélandra. Egy alapítvány megbízásából forgatnak a kinti magyarságról.

Szabó József a hvg.hu-nak mondta el hozzátéve: szerinte ebbe az ügybe belerángatták a Debrecen Televíziót (DTV). A vezető hangsúlyozta: a Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány által megbízott vállalkozók készítenek filmet a kinti magyarságról Új-Zélandon illetve Ausztráliában.

A Debrecen Televízió és az alapítvány 2006 óta működik együtt, de a most forgató négyfős stábban nincsenek DTV-s dolgozók. A portál megnézte, ki támogatta az alapítványt, miből fizetik a külföldi forgatás költségeit. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014. június 30-án 10 millió forintot biztosított „diaszpóra dokumentumfilm elkészítésére”.

Fotó: Kummer János

Az említett alapítvány elnöke az a Széles Tamás, aki a DTV ügyvezető igazgatója és a dokumentumfilm rendezői feladatait is ő látja el. Széles Tamás most hivatalosan szabadságon van, nem a DTV munkatársaként forgat külföldön a portál szerint. A magyar stáb három főből áll, ők egy ausztrál operatőrrel dolgoznak, technikát kint bérelnek. A Széles Tamást kísérő másik két magyar időnként a DTV-nek dolgozik, de nem alkalmazottak, mondta el Szabó, hozzátéve: a stáb nem volt jelen a Rolling Stones-koncerten.

Kósa Lajos tegnap adott interjút nekünk az új-zélandi kiruccanással kapcsolatban. A beszélgetés szerint Kósa nem számított ekkora médiafelhajtásra „a valódi történet egészen más, mint amit a bulvár kihozott belőle”. Kósa narratíváját itt olvashatja el.

Új kérdéseinket elküldtük Kósa Lajosnak. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy volt-e új-zélandi útján stáb Kósa Lajos mellett, tartottak-e előadást, illetve, hogy helytálló-e az tegnapi kijelentése, miszerint az út költségei nem érték el havi bevételei háromnegyedét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik