Élő Forma-1

Ricciardo nyerte az Azeri Nagydíjat

Nagyon eseménydús versenynek lehettünk szemtanúi a bakui futamon. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas az első két helyről indulhatott, mögöttük a két Ferrari rajtolt, de egyedül Bottas állhatott pódiumra.

A verseny rajtja már ütközéssel indult, Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen a második kanyarban egymáshoz értek, ezt a Mercedes autója bánta inkább. Lewis Hamilton megőrizte első helyét.


F1 BAKU – LA PARTENZA: CONTATTO RAIKKONEN-BOTTAS by ilpilotanostalgico

Bottasnak ki is kellett állnia az eset után, sokáig hátul autózott, ám megbízhatóan vezetett végig és szépen lassan feljött. Ezalatt Jolyon Palmer autója kis híján kigyulladt és föladta, Daniil Kvjat autója egyszerűen leállt, Max Verstappen motorja pedig kifüstölt. Ők azok, akik szinte olcsón megúszták!

A biztonsági autó háromszor is kijött az első 22 körben, a harmadik eset után piros zászló is volt. Ennek az az oka, hogy Esteban Ocon saját csapattársát, Sergio Perezt a falhoz szorította és Räikkönennel is ütközött.

Kényszerpihenő után Felipe Massa autója mondta be az unalmast és Nico Hülkenberg is elszámította magát, falhoz csapódott és feladta. Perez és Räikkönen egyébként visszajött a pihenő után, de Pereznek újabb gondjai voltak így feladta.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel óriásit csatázott egymással, ám a brit pilóta a safety mögött hirtelen fékezett többször, ezért Vettel szándékosan meglökte. A német pilótát 10 másodperces boxkiállással büntették, Hamilton semmit sem kapott. Az élet azonban igazságot szolgáltatott: félig kijött a brit pilóta nyaktámasza, ezért ki kellett mennie a boxba, hogy újat kapjon.

Valtteri Bottas annyira jól ment az egész versenyen a gyenge kezdés után, hogy szépen lassan felkúszott, majd tíz körrel a vége előtt már harmadik volt és a második Lance Strollt támadta.

Végül az egész futamon parádésan vezető Daniel Ricciardo végzett első helyen, a nyugalom szobra, Valtteri Bottas lett a második és az egész héten remeklő Lance Stroll állhatott még a pódiumra – a Formula 1 történetének legfiatalabbjaként 18 évesen és 239 naposan!

Ezt kicentizte Bottas!

Az utolsó másodpercben megelőzte Lance Strollt a finn pilóta! Ezt ennél később nem lehetett volna ezen a versenyen!

Még mindig küzd a Mercedes

Bottas Strollt támadja keményen a második helyért, Hamilton pedig Vettel nyakán ül. Már nincs sok idejük előzni.

Massa tűkön ülve várja hol végez Stroll

Szép pillanat volt, amikor bevágták a rendezők Felipe Massát a Williams boxutcájából. Izgul ő is, hogy hol végez a csapattárs. Egyelőre 1. Ricciardo 2. Stroll 3. Bottas

Ocon visszacsúszott, Perez feladta

Vettel már negyedik, Bottas a második helyért megy. Őrült finálé lehet ebből, ha ez így megy tovább! Sergio Perez ülése eltört, így inkább feladta a versenyt.

Lassan visszarendeződik a mezőny?

Kevin Magnussent nem győzték ajnározni a hamradik helyért, azonban a dán visszacsúszott a hetedik helyre Fernando Alonso elé. Bottas már harmadik, Vettel ötödik, Hamilton hatodik. Ocon harcol a dobogóért.

Bottas már ötödik!

Valtteri Bottas versenye pocsékul kezdődött, a rajt után ki kellett állnia, de az események után már ötödik!

Vettel hetedikként jött vissza

Letöltötte büntetését a német pilóta és pikáns módon éppen Hamilton elé jött vissza. A brit meg is jegyezte, hogy kaphatott volna nagyobb büntetést is Vettel.

Csak Vettelt büntették meg

Érdekes döntést hoztak, Lewis Hamilton nem kapott semmit, Vettelnek viszont be kell mennie a boxutcába és tíz másodpercet várnia. Óriási sansz Ricciardo és Stroll előtt!

Hoppá, Hamilton boxban!

Lewis Hamilton végig vezetett, de ki kell jönnie, mert a fejét támasztó alkatrészeket rosszul rakták be. Nyolcadik helyen jön vissza.

Massa és Hülkenberg is feladta

A brazil pilóta autója egyszerűen nem bírta, Nico Hülkenberg szűken vett egy kanyart, ezzel kivégezte a jobb elsőt. Most már tényleg csak 15 autó van versenyben.

Hülkenberg jobb elsője kitört, Massa autója is gyenge

Folyamatosan alakul a mezőny, Magnussen bravúrosan a semmiből ötödik helyre húzott be, miközben Hülkenberg a falnak csapódott. Massa autója folyamatosan lassul, vélhetően ki fog állni. Bottas szépen halkan már a tizedik helyre jött föl.

Virtuális biztonsági autó jöhet mostantól

Lewis Hamilton nagyon mondja a magáét, szerinte kevesebb balesetet okozna, ha az élen haladó autó diktálná a tempót, mert a safety car túl lassan halad. Meglátjuk, hallgatnak-e rá.

Sergio Perez mégis visszajön?

A Force Inda nagyban szereli a mexikói autóját, nem elképzelhetetlen, hogy visszaküldik – igaz két körös hátrányból folytatná az Azeri Nagydíjat

Hamilton és Vettel fasirtban

A biztonsági autó mögött Hamilton nem elegánsan irányította a mezőnyt, többször erősen befékezett a nyakán lihegő Vettelnek. A német is kicsit meglökte a brit pilótát és mutogatott is neki. Nem lenne meglepő valamilyen büntetés a civakodó párosnak. Ritka látvány ez is.

Piros zászló!

Annyi törmelék van már a pályán, hogy Hamilton rádiózása után úgy döntöttek az illetékesek, hogy meg kell állítani a versenyt. Jönnek a boxutcába az autók, 15-en folytatják majd innen.

Räikkönen és Perez is befejezte

Räikkönen autójának eleje és hátulja is óriási sérüléseket szenvedett, Perez autója is használhatatlan roncs lett. Ocont nem fogják megdicsérni…

Harmadjára is elrajtolt az Azeri Nagydíj

Őrült csata zajlott a második helyért, Vettelt előbb Perez támadta, majd Felipe Massa, a nevető negyedik Ocon lehetett volna. Azonban Ocon nem hagyott helyet Pereznek, a Force India mindkét autója nagyot kapott, ráadásul egymás ellen. Räikkönen kereke is romokban. Ugye kitalálták? Jön a biztonsági autót.

Újra safety car jön!

Mindenki őrülten beletaposott a gázba, amint eltűnt a safety, Ocon, Massa és Stroll csatázott nagyot, de Perez is keményen támadta Sebastian vettelt. Kimi Räikkönen autójába estek le darabok, újra takarítani kell

Még mindig pályán a safety

Nagyon lassan sikerült eltakarítani mindent a pályáról, ez Valtteri Bottasnak nem jött rosszul, de Lewis Hamilton már panaszkodott, hogy alig tudja melegen tartani a gumikat ilyen csiga tempóban

Jött a safety car, Verstappen feladta

Majdnem mindenki egyszerre állt ki, kihasználva a safety car adta előnyöket. Max Verstappen számára véget ért a verseny, nem tudja folytatni.

Verstappen motorja feladta!

Nagyon jól ment a Red Bull, de egy kör alatt elszállt a motorja, egy kör alatt negyedik helyről nyolcadikra zuhant vissza. Korábban Palmer már fel is adta, de Kvjat autója is leállt a 9. kanyar után, így 18-an maradtak.

Olvasói sztorik