Sport

Miklós Edit csúnya balesetet szenvedett a világkupafutamon – videó

A szombati rossz időjárás miatt vasárnap rendezték meg a női sízők lesiklóversenyének edzését és futamát Altenmarkt-Zauchenseeben. A mezőny egyetlen magyar indulója, Miklós Edit a tizenötös rajtszámmal rajtolt a 9.15-kor kezdődő edzésen, de a pálya felső részén, egy  bal kanyart követően jobb lécét elvitte a jég.Elvesztette az egyensúlyát, többször megpördült a tengelye körül, nem tudta uralni többet a testét és kifacsart testhelyzetben a térdére esett. A léce leoldott. Csúnya balesetet szenvedett.

Miért nem oldott le előbb Miklós Edit léce?

Amatőr sízők okkal tehetik fel a fenti kérdést, hiszen ha a sítő lábáról az esés pillanatában leold mindkét léc, abban az esetben kisebb a balesetveszély. Igen ám, de lesiklásban olyan erők hatnak a versenyző lábára, lécére egy-egy kanyarban, amit hétköznapi fejjel nehéz elképzelni.

Miklós Edit az esés pillanatában is közel 100 km/órás sebességgel száguldott. Ahhoz, hogy ennél a sebességnél és erőhatásnál ne oldjon le a kanyarban a léce, szlovén szervizembere a lehető legerősebbre állítja a kötését. Így van ez minden versenyző esetében.

A magyar versenyzőnő cc. 65 kilogramm, a kötése ellenben 160 kilóra van beállítva.

A magyar síző előtt már Nadia Fanchini is bukott, az olaszt is mentőhelikopterrel hozták le.

Az edzést leállították. Az olimpiai hetedik versenyzőért mentőhelikopterrel ment két orvos, akiket kötéllel leeresztettek a pályára.

A baleset láttán Edit szülei aggódva hívták fel a Magyar Sí Szövetség főtitkárát, Kapitány Ildikót, de sem ő, sem  dr. Kaszó Klára elnök asszony sem tudott bővebb felvilágosítást adni az állapotáról – jelentette a 24.hu helyszínen tartózkodó munkatársa.

Az orvosok még a pályán felmérték Edit állapotát, elvégezték az ilyenkor szükséges protokollt, majd a magyar sízőt betették a mentőzsákba, és visszarepítették a célzóna mellett felállított helikopter leszállóhelyre.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Miklós Editnek iszonyatos érzései lehettek, mert miközben leszállás után a mentőszemélyzet megpróbálta átrakni a helyszínen lévő mentőautó összecsukható mentőágyára, hangosan kiabált fájdalmában. Minden bizonnyal a térdszalagjai sérültek meg, szakadtak el, az pedig nagyon nem jelent jót. Hogy milyen egyéb sérüléseket szenvedett, arról egyelőre nem érkezett hír.

Fontos tudni, hogy Edit végig eszméleténél volt. Akkor is, amikor a mentőautó elindult vele az alig száz méterre lévő másik helikopterhez, amelybe átrakták és azzal repítették a legközelebbi kórházba, ahol először visszatették a helyére a teljesen kifordult térdét, majd MR -vizsgálatra szállították.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

A verseny folytatódott. A helyszínen kommentáló osztrák riporter magyarul kívánt mielőbbi felépülést Editnek, ez is jelzi, mennyire szeretik őt az alpesi sí világában. Nem csoda, elvégre idén, három futam után az ötödik helyen állt a lesikló világkupa összetett versenyében. Ilyen magasan még soha nem jegyeztek magyar sízőt.

A kommentátor tört magyarsággal azt mondta:

Jó szerencsét Edit!

Mi is ezt kívánjuk neki. Kiegészítve azzal, hogy erős legyen, mert bő egy év múlva, február 9-25 között olimpiát rendeznek. A dél-koreai Phjongcshangban pedig magyar éremért szeretnénk szurkolni neki!

Zauchensee, lesikló világkupa, végeredmény:

1. SCHEYER Christine (osztrák) 1:21.15
2. WEIRATHER Tina (lichtensteini) 1:21.54 +0.39
3. WILES Jacqueline (amerikai) 1:21.69 +0.54

Ajánlott videó

Olvasói sztorik