Szórakozás

Kanye West most egy modellválogatóval dühítette fel az embereket

Kanye West újra aktivizálta magát, és Famous című videoklipje után most egy fura casting-felhívást tett közzé.

Szeptemberrel beindult az új szezon a divatban, szerdán New Yorkban kezdetét veszi a bemutatók hónapja. West is visszatért a szabadságáról, és nem is aprózta el: a Yeezy Season 4-ra tart válogatót, ahova kevert rasszú modelleket vár csak. A lépés nemcsak azért meglepő, mert pont arról szóltak a cikkek az elmúlt néhány évben, hogy számos olyan show van, ahol csak fehér modellek vonulnak fel, de azért is, mert illegális, amit csinál. Az EEOC (amerikai egyenlői bánásmóddal foglalkozó szervezet) által hozott jogszabályok szerint ugyanis törvénytelen a jelentkezőket és a már alkalmazottakat is bármilyen módon származás, vallás vagy nem (ebbe beleértik a szexuális orientációt és például a terhességet is) alapján diszkriminálni.

Érthető, hogy West a fehér szín dominanciáján szeretne változtatni, ez azonban már a ló túloldala.

Erős visszhang

Természetesen a közösségi média sem maradt néma, a Fashion Law például a tweetek közül szemezgetett. Bár a többség elítélte, és nem is igazán értette West húzását, akadt néhány ember, aki kiállt mellette.

Ez művészet, így működnek a válogatók. Nincs ezzel semi gond

– írta egyikük, de ahogy fentebb is írtuk, nemcsak etikai, de jogi gondok is akadnak bőven.

 

Az oldal egyébként több esetet is felhoz példaként. Az egyik ilyen a Ferrill kontra Parker Group, ahol kimondták: attól, hogy egy filmrendező afroamerikai rabszolgákról forgat filmet, még nem zárhatja ki a fehér bőrűeket a válogatóról. Ahhoz viszont joga van, hogy bizonyos szerepeket olyanoknak adjon, akiknek afroamerikai kinézetük van.

A Fashion Law felhívta a figyelmet arra is, hogy egyetlen szerencséje van a zenésznek: a bemutatója szerdán kezdődik, így egy nap alatt nem lehet módosított castingfelhívást kérni tőle – ha ez nem így lenne, mindenképpen meg kellene tennie. Mindenesetre példaként szolgálhat a tervezőknek és a válogatókért felelős igazgatóknak is, hogy a következő szezontól kezdve erre kiemelten fognak figyelni és a “kizárólag kevert rasszú” kifejezést kerülniük kell.

Fehér dominancia

Tényleg nem telnek el úgy divathetek, hogy valamelyik magazin ne készítsen statisztikát abból, hogy milyen arányban vonultattak fel a márkák fehér és nem fehér modelleket. Legutóbb az ausztrál divathéten kavart port, hogy a népszerű The Misha Collection bemutatóján bár felcsendült Beyoncé Formation című dala (ami a színes nők erejéről szól), a kifutón csak fehér manökenek voltak, élükön a show-t megnyitó Bella Hadiddal.

Forrás: The Fashion Spot
Forrás: The Fashion Spot

A Fashion Spot remek infógrafikájáról kiderül többek között az is, hogy a 2016-os év eleji bemutatókon látható modellek háromnegyede volt fehér, fekete alig 10%-uk, ázsiai pedig 7,5. A bőrszín alapján legváltozatosabb város New York volt (a modellek kétharmada volt “csak” fehér), a bemutatók közül pedig a Yeezy Season 3, a Zac Posen és a Chromat. Kizárólag fehér manökenekkel pedig a Balenciaga és a Comme des Garçons operált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik