Szórakozás

Tíz dolog, ami csak nemrég derült ki az O.J. Simpson ügyről

Figyelem! Cikkünk spoilereket tartalmaz!

Utoljára márciusban írtunk O.J. Simpsonról, ugyanis akkor találták meg azt a kést, amivel 22 évvel ezelőtt megölhette a feleségét és annak barátját. Most azonban – főleg a két évtizeddel ezelőtti esetet bemutató sorozatoknak köszönhetően – újabb részletek derültek ki az ügyről: többek között az, miért nem passzolt a kesztyű a sportoló kezére, és hogy mit keresett Kim Kardashian szobájában.

2016 újra az amerikaifutball-játékosról szól: februárban az FX kezdte el sugározni az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy című tízrészes minisorozatot, nemrég pedig az ESPN tv-hálózat döntött úgy, hogy elkészíti saját dokumentumfilmjeit, amelyek az O.J. Made in America (azaz Amerikában készült) címet kapták. Utóbbi egyébként nemcsak magával az üggyel, de a sportoló gyerekkorával is foglalkozik.

Simpson és a Kardashian-család

Bár a klán nevével elég sokszor találkozni, azt kevesen tudják, hogy a celeblányok édesapja, Robert Kardashian is Simpson védőügyvédje volt az 1995-ös tárgyalássorozaton. Az első részben, amikor Robert Shapiro ügyvéd közli Simpsonnal, hogy elfogatóparancs van érvényben ellene, az akkor még gyerek Kim Kardashian szobájában rejtőzik el, ahol megpróbálja megölni magát. „Ne tedd! Ez az a szoba, ahol a lányom alszik. Ne öld meg magad a kicsi Kimmy hálójában” – beszélte le tervéről Rob Kardashian.

aa-6
American Crime Story: a képen a Marcia Clarkot alakító Sarah Paulson, középen OJ szerepében Cuba Gooding Jr., mellette John Travolta Shapiro szerepében

Sokan egyébként arra is kíváncsiak, Kardashian miért csatlakozott a védőgárdához, amikor nyílt titok volt, hogy Simpson bűnügyi előélete közel sem tiszta. Az apát játszó David Schwimmer is feltette ezt a kérdést az exfeleségének, Kris Jennernek, aki elmondta, hogy „rendkívül vallásos volt, és úgy gondolta, nem az ő dolga ítélkezni mások felett”.

Marcia Clark és a szexizmus

Marcia Clark főügyészt előszeretettel szedte ízekre a sajtó külseje miatt. Munkáját nehezítette, amikor rájött, exférjének édesanyja eladta a félmeztelen nyaralós fotóit egy bulvármagazinnak, majd az is, amikor az újságok az ügy helyett ezzel és az új frizurájával foglalkoztak. „Azért döntöttem a dauer mellett, mert ez nem igényel akkora odafigyelést. Dolgozó, kétgyermekes anyaként ez a legjobb választás” – indokolta döntését.

Simspon főnöke tudja, ki gyilkolt

Norman Pado, O.J. Simpson korábbi főnöke egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy tudja, kik tették, és azt is, hogy miért, viszont most még nem mondhatja el. Amikor arról kérdezték, miért tartotta vissza ezt az információt a rendőrségtől, akkor azt válaszolta, hogy a hatóság minden holmiját elvitte. „Amikor beszélni akartunk a rendőrséggel, hirtelen megrohamozták az irodánkat, és mindenünket elvitték” – nyilatkozta.

Hamisan esküdött a rendőr

A sorozat készítői olyan aktákhoz és anyagokhoz is hozzáfértek, amiket korábban nem hoztak nyilvánosságra – ezek között volt egy hangszalag is, amin Mark Fuhrman rendőr adott interjúkat. Ő volt az, aki megtalálta azt a véráztatta kesztyűt, ami később kulcsbizonyítékká vált a tárgyalás során. Állítása szerint az elmúlt tíz évben nem használta a néger szót, azonban 1985 és 1994 között több olyan hangfelvétel is készült, amiben a rendőrség színesbőrűekkel szembeni fellépéseivel dicsekszik.

Nem stimmel a kesztyű

Az említett kesztyűt Simpson felpróbálta a tárgyaláson, az azonban nem volt jó a kezeire (kicsi volt rá), az ötepizódos Made in America című sorozatból azonban kiderül az, ami eddig szintén nem volt nyilvános. „Ennek az lehetett az oka, hogy a sportoló pár héttel azelőtt állt le az ízületi gyulladásra szedett gyógyszereivel, aminek köszönhetően az ujjai és az egész kézfeje megdagadt” – nyilatkozta Mike Gilbert, a sportoló ügynöke. Erről az ügyész is csak most, a sorozatból értesült.

AFP PHOTO/ VINCE BUCCI
AFP PHOTO/ VINCE BUCCI

A vérző kéz története

Simpson nyilatkozatai folyton változtak: a feleség és a barát holttestének megtalálása után a rendőr Ron Shipp a sportoló házához ment, ahol a sérült kezéről érdeklődött. Akkor azt a választ kapta, hogy a sebet egy törött pohár okozta, de később hallotta, hogy valaki másnak golflabdákra hivatkozott Simpson, egy harmadiknak pedig azt mesélte, a telefonjáért nyúlt az autóban, amikor bekövetkezett a baleset. Amikor hazugságvizsgálatnak vetették volna alá, a sportoló azt mondta: „Hogy őszinte legyek, álmodtam már azzal, hogy megölöm őt”.

Magánéleti válság

A dokumentumfilmekből kiderül az is, hogy Simpson édesapja, Jimmy Lee meleg volt, amire a sportoló úgy jött rá, hogy egy barátjával, Joe Bell-lel elmentek a házához, ahol egy másik férfival látták – mindketten fürdőköpenyt viseltek csak. Az apa később a nyilvánosság elé állt a melegségével, 1986-ban halt meg, AIDS vitte el.

Simpson első házassága 1979-ben ért véget, a válás után pedig mindössze öt hónappal az alig kétéves lányuk, Aaren a család fürdőmedencéjébe fulladt. „Nem igazán tudom, mennyire változtatott meg ez az egész. Mindig próbálok teljes életet élni” – nyilatkozta a történtekről a futballista.

Simpson és a rasszizmus

A hamisan tanúskodó rendőrön kívül a dokumentumfilmek egészét átlengi az időszakot jellemző rasszizmus. Simpsont például sportsikerei után befogadták az akkor „fehér” jelzővel illetett manhattani Madison sugárúton is, azonban amikor a 60-as évek végén megkeresték, hogy legyen civil mozgalmak arca, akkor visszautasította a felkérést azzal, hogy ő „nem fekete, hanem ő O.J.”.

Miután a sportpályán kívül is ismert lett, egyre több reklámfelkérést kapott. Ezek közül a legismertebb a Hertz autókölcsönzőé volt – ez a szereplés nemcsak a sportolónak volt mérföldkő, de a színesbőrű családoknak is, ugyanis előtte nemigen láthattak fekete reklámarcot. A pozitív képet árnyalja Fred Levinson, a készítő nyilatkozata, aki szerint „bár Simpson afrikai, nagyon jóképű, már-már majdnem fehér vonásai vannak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik