1956

Kádárék karácsonyi „ajándéka”: felfüggesztették a kijárási tilalmat

1956-ban a kijárási tilalmat szinte a szovjet tankok bejövetelével egy időben vezették be. A szabadság rövid illúziója után, decemberre a kádári hatalom visszatért a kőkemény diktatórikus szocializmushoz. Ennek egyik legalapvetőbbnek számító eleme volt a kijárási tilalom bevezetése.

A Népakarat december 24-i számában, arról az hírről számoltak be, hogy a régebb óta tartó kijárási tilalmat december 24-ről 25-re virradó éjszaka felfüggesztették az éjféli misére való tekintettel. Ezt maga Garamvölgyi Vilmos, rendőrezredes az ORK vezetője jelentette be, és azt is gyorsan hozzátette, hogy a tilalom 25-én este, a korábban már megszokottak szerint ismét életbe lép este 10 órától hajnali 4-ig. A hír arról is megemlékezett, hogy mindez a szovjet erők parancsnokságának egyetértésével történt.

A tilalmat a továbbiakban nem is oldották fel többször, nem jelentett kivételt a december 31-i szilveszter éjszaka sem és egészen 1957. április 17-ig betartották szigorúan az erre vonatkozó intézkedéseket Budapest egész területén.

Olvass még 56-ról!

Forrás: Népakarat 1956.december 24.
Fotó: Fortepan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik