1956

A kenyércsata hősei 1956 októberében

L.A.
L.A.

2016. 10. 14. 09:59

Hősök nem csak fegyverrel a kezükben, az utcai barikádokon születtek 1956. október 23-án, hanem akár egy józsefvárosi péküzemben is, lisztes péklapáttal.

A 805-ös, kis péküzem a Népszínház utca 51. szám alatt három napon keresztül megállás nélkül ontotta a pékárut a környékbelieknek. Október 23-án este 6 órától, október 26-án délig éjjel-nappal dolgozott a pékség négy alkalmazottja: Dragai Albert az üzemvezető, Csesztinszki András a dagasztó és a két kisütő: Göcő János és Varga Lajos. Munkájukat a házbeliek felváltva segítették, így született meg minden kosár kenyér.

Ugyanilyen hangú elismeréssel emlékezett meg a Népszava október 30-i lapszáma a Százados úti Kenyérgyár összes dolgozójáról, a szállítómunkásokról és a gépkocsivezetőkről, akik gyakran az életük kockáztatásával juttatták el a kenyeret Budapest különböző részeire.

A főváros zavartalan kenyérellátásában óriási szerepe volt a vidéki péküzemeknek is: az egri és a hatvani sütőüzemek például több száz mázsa kenyeret küldtek Budapestre. Az pedig, hogy a szállítmány hiánytalanul és épségben megérkezett a fővárosba, az egri 18/81-es honvédségi alakulat legénységének és tisztjeinek volt köszönhető.

 

fotó: Fortepan

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.