1956

Egy édesanya válasza 1956. október 23-ra

L.A.
L.A.

2016. 10. 05. 08:38

K.R. monogrammal írt a Magyar Nemzet október 30-i számába egy édesanya a forradalom mindennapjait átható gyakorlati, gyermekekkel kapcsolatos problémákról.

A forradalom napjaiban az óvodás és kisiskolás gyerekekre kevés odafigyelés és türelem jutott, teljesen érthető módon. A szülők idegesek, nyugtalanok: aggódnak távollevő szeretteikért, az izgő-mozgó apróságokat pedig nehéz a lakásokban lecsendesíteni.

Hiába a tilalom, hiába az idehangzó puskalövés. Rolleres kisfiú szalad a járdán és a sarokról óvatosan bekukkant a keresztutcába. A másik jobbra-balra pislog a kapuba, majd egy óvatlan pillanatban rúg egyet a rongylabdán. Nem lehet őket a házban tartani – írta a lapba egy fővárosi édesanya.

Sok helyen a lakóbizottságok segítettek a kisgyermekes édesanyáknak élelmiszert vásárolni, hiszen ha nem kell a picikkel sorban állni, már könnyebb a helyzet. Vagy nagyobb lányok álltak össze egy-egy házban a kisiskolásokkal a leckét gyakorolni.

K.R. azonban felhívta a figyelmet az ezeknél is sokkal nehezebb szülői feladatra: a gyermekek szakadatlanul kérdeztek őket a forradalomról, a felnőttek pedig nem tudtak vagy nem akartak nekik felelni.

…meg kell tudniuk, hogy hazugságot hitettek el velünk és mi elhittük a hazugságot…. Hazudtak nekünk, mi hazudtunk magunknak és hazudtunk sajnos nekik is. …Kezdjük az új életet egyszerű és őszinte szavakkal.

Szeles Erika története

Szeles Erika egy idősebb barátjával ment le először a felkelők közé, ott tanulta meg használni a géppisztolyt. A mindössze 15 éves lányt, a barátai november elsején meggyőzték, hogy túl fiatal még a harchoz. Mivel az oroszok már a főváros felé tartottak, ezért Erika letette a fegyvert, Innentől önkéntes ápolóként segítette a sebesültek ellátását. Akkor is a Vöröskereszt ruhája volt rajta, amikor november 8-án, egy sebesült forradalmárhoz rohant a Blaha Lujza téren. Ekkora egy szovjet géppisztolyból lőni kezdtek rá. Szeles Erika 15 éves volt.

Fotó: Getty Images Hungary

Olvass még 1956-ról!

fotó: Fortepan

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.