1956

Amikor Európa megmozdult a magyarokért

1956. október 29-re virradóan két Malév repülőgép is érkezett Bécsből a ferihegyi repülőtérre, és magukkal hozták a Nemzetközi Vöröskereszt, osztrák fővárosig eljuttatott adományait. A szállítmányban főleg gyógyszer, kötszer, élelmiszer, tejpor és konzerv volt. A küldeményt a Magyar Vöröskereszt még a reggeli órákban elszállította a repülőtérről.

További felajánlások érkeztek még Angliából: a budapesti angol nagykövet, telefonon közölte a Magyar Külügyminisztériummal, hogy országa 25 ezer font értékű segélyt kíván eljuttatni a Magyar Vöröskeresztnek, a magyar nép megsegítésére. Az adomány elszállításának részleteit megbeszélték, amelyért a magyar kormány levélben mondott köszönetet.

Münchenből is elindult egy motorizált segélyszállítmány-konvoj: 8 pótkocsis teherautó, 1 konyhakocsi, egy műhelykocsi, 3 mentőautó és 3 kis autóbusz. Továbbá 1 orvos, 10 ápolónővér, 30 egészségügyi alkalmazott és technikus is kíséri a szállítmányt. A kocsik egy komplett sebészkórházat, 4 nagy sátrat, 7 tonna élelmiszert, sok gyógyszert, kötszert és vérplazmát szállítottak.

Hollandiából, svájci repülővel érkezett Bécsbe, majd onnan tovább autóval, 4000 kg vérkonzerv, a sebesültek ellátására.

Varsóban is megmozdultak a Magyar Vöröskereszt felhívására: 650 ottani lakos adott vért, valamint 2800 kilógrammnyi rakományt indítottak útnak, gyógyszerekkel, vérplazmával és ruhaneműkkel.

További cikkek 1956-ról!

fotó: Fortepan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik