1956

A Vespától a Tiszáig: márkák az 50-es, 60-as évekből

Az 50-es és 60-as években már Csepel motoron érkeztek az udvarlók, és az sem kizárt, hogy Tisza cipőt viseltek, miközben Bambira hívták meg a szerelmüket. Olyan márkák következnek, amelyek a hétköznapok részei voltak, és olyanok is, amelyek a „Nyugat hanyatló ópiumát” testesítették meg.

A legendás olasz robogó, a Vespa első példánya 1946. szeptember 20-án gördült le a futószalagról. A könnyű és gyors mozgást biztosító közlekedési eszköz gyártása a lehető legjobbkor kezdődött, mert az olasz járműállomány a háború során szinte teljesen odaveszett.

A Vespát Corradino D’Ascanio repülőmérnök és feltaláló tervezte, az első modellek karosszériája és kormánya a repülőgépekére emlékeztetett. Amikor pedig Audrey Hepburn és Gregory Peck egy Vespán száguldozott az 1953-as Római vakációban, a Vespa meghódította a világot.

Nivea – ráismernél?

A márka története már jóval a Nivea Creme 1911-es piacra kerülése előtt elkezdődött. A gyógyszerész-vállalkozó, Dr. Oscar Troplowitz felismerte ugyanis az euceritben, a Dr. Isaac Lifschütz vegyész által kifejlesztett emulgeálószerben rejlő lehetőségeket.

A dizájn kezdetben egészen más volt, és lehet, hogy ma rá sem ismernénk a világ egyik legelterjedtebb kozmetikumára: az első tégelyek sárgák voltak, és indákkal díszítették őket. Az ikonikus kék csomagolás csak 1925-ben jelent meg, azóta viszont töretlen a sikere, és a tartalma is szinte ugyanaz.

UNSPECIFIED - FEBRUARY 09: Advertisement for Nivea sun oil and cream, 1938 (Photo by Apic/Getty Images)
Fotó: Getty Images Hungary

Csepel

A két világháború között a csepeli Weiss Manfréd Acél- és Fémművekben már gyártottak segédmotoros kerékpárokat, az első Csepel márkanevű motorkerékpár pedig 1848-ban készült el.

A Csepel 100/48 igazán komoly előrelépésnek, és természetesen nagyon trendinek számított: háromfokozatú váltója és a világítása volt, elöl korszerű lemezvillával rugózott, csomagtartójára pedig pótülést lehetett szerelni. A „népmotor” pedig az 1950-es Csepel 125/T modell, vagyis teleszkópos Csepel vagy ezüsttankos Csepel lett. Közben javában készültek a gyárban az exportra szánt, különlegesen felszerelt modellek, nem sok sikerrel.
fotó.

Baba

A növényolajból készült szappan már a 19. században elterjedt, és egészen 1886-ig, amíg William H. Lever megalapította a szappangyárát, csak kevesek által elérhető luxuscikknek számított (jobban habzó, és olcsóbb szappanok készültek itt, mint korábban.)

A Baba márka 1920-ban született meg, és nemcsak szappannal, hanem olajjal, krémmel és hintőporral is kényeztette a babák bőrét.

7

forrás: Magyar Reklám, 1963. 1.

Adidas

A két Dassler fivér, Adolf és Rudolf 1920-ban kezdtek el sportcipőket gyártani. Cégük a ’30-as évek közepére már csaknem 100 főt foglalkoztatott, és 11 sportág versenyzőinek készítettek 30-féle modellt, 1936-ban pedig Jesse Owens Dassler-futócipőben nyerte a berlini olimpián az aranyérmet.

1947-ben a két testvér felosztotta a céget, ami Adidasként 1949. augusztusa óta létezik. Ami igazi áttörés volt az Adidasnak, az egyik legszomorúbb nap a magyar focinak: az 1954-es labdarúgó-világbajnokságot a német csapat cserélhető stoplis Adidas-cipőkben játszotta a legendás Aranycsapat ellen.

(GERMANY OUT) Dassler, Adolf (Adi) *03.11.1900-06.09.1978+Unternehmer, Gruender der Firma "adidas", D- Halbportrait- 1954Foto: Hanns Hubmann (Photo by bpk/Hubmann/ullstein bild via Getty Images)
Fotó: Getty Images Hungary

Bambi

A dietetikusok ma valószínűleg sírva fakadnak az összetevőitől, az ötvenes-hatvanas években viszont egy életérzést jelentett a szintetikus alapanyagokból készült “narancsízű” Bambi a két és fél decis csatos üveggel. Sokáig ez volt az egyetlen üdítőital a magyar piacon, a hatvanas években aztán megjelent a citromízű Utas, és a gyümölcsízű Erdei Bambi.

Bacardi

A rum az 1860-as évekig nyers és élvezhetetlen ital volt. Ezt egy Kubába vándorolt spanyol, Don Facundo Bacardí Massó változtatta meg, amikor egy évtizedes kutatás után létrehozta a világ első érlelt fehérrumját.

Különleges eljárást alkalmazott – két különböző rumalapot párolt le, és ezeket összekeverve érte el a jellegzetes lágyságot. Faordókban érlelte a rumot, a szűréshez pedig titkos faszénkeveréket használt. A végeredményt imádta a kubai középosztály, a Bacardi népszerűségét pedig növelte, hogy a bárokba jégtömbbel együtt szállították, de ez már koktéltörténelem fontos mérföldköve.

circa 1955: Workers at the Bacardi rum bottling plant. (Photo by Victor Kayfetz/Three Lions/Getty Images)
Fotó: Getty Images Hungary

Zamat pótkávé

Belegondolni is szörnyű, de annak idején a pörkölt babkávé is elérhetetlen élvezeti cikk volt az átlagemberek számára. A kávét cikóriából készült „pótkávékkal” helyettesítették – „tejeskávéhoz” egy, „fekete kávéhoz” két kanál pótkávét kevertek a tejhez.

Az egészben az volt a legjobb, hogy a szintén cikóriából készült Maci kávé kortyolgatása közben a gyerekek is „felnőtteset” játszhattak. A Zamatkávé gyártója egyébként az 1911-ben alapított Franck Henrik és fiai Rt. volt, az államosítás után a cég a Zamat Keksz- és Ostyagyárhoz tartozott. A cég ma is működik Multi-Cikória Kft. néven.

Orion

Kremeneczky János bécsi izzólámpagyáros a Váci út 99. szám alatt építette fel az ország egyik legkorszerűbb gyárát 1924-ben, “Orion” márka pedig egy évvel később már külföldön is híres volt rádiókészülékeiről és alkatrészeiről.

A leghíresebb termék a „néprádió” lett, amit  1939- és 1954 között gyártottak, ezt követően pedig a tévégyártás lett az egyik fő profil. Itt készült el 1968-ban az első magyar színestévé is.

Hutter szappan

Hutter József szappanfőző 1831-ben alapította a gyárát a régi Váci Úton, a mai Bajcsy-Zsilinszky út 30. számú ház helyén. Olyan újdonságokat vezetett be, mint a gyári mintabolt – a vevők helyben ismerkedhettek meg az itt készült Hutter-féle szappanokkal és kozmetikumokkal. 1917-ben a Hutter Rt. megalapította az Elida Magyar Illatszer és Pipereszappan Rt-t.

14

Camea

Az előző történet folytatódik: 1961-ben létrejött az Illatszer és Kozmetikai Vállalat, amely számos híres vegyipari céget foglalt magában –  többek között az Elida Szappangyárat és a Caola névadóját, a Baeder Illatszer Rt. is magába olvasztotta. Ez volt Magyarország egyik legnagyobb cége akkoriban, termékeik szinte minden háztartásban megtalálhatóak voltak.

A Derby, a Camea test-és kézápolási termékek, a Panatta és az Óceán termékcsalád a mai 30-asoknak is ismerős lehet, de a Gabi fogkrém íze is a gigavállalat számlájára írható.

Tisza cipő

A martfűi cipőgyárat Thomas Bata alapította az 1930-as években, az üzemet 1949-ről  Tisza Cipőgyár Nemzeti Vállalatra nevezték át.

Bár a jellegzetes, T-betűs logóval ellátott tornacipők gyártása csak a 70-es években kezdődött el, a márka már létezett, és főleg bakancsokat készítettek a Honvédelmi és a Belügyminisztériumnak, illetve a Munkásőrségnek.

A minőséget mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Adidas a Tisza Cipőgyárral állíttatta elő a La Paz futballcipőit..

Tungsram

Egger Bernát távírógépgyártó műhelye volt a kezdet, az 1896-ban alakult Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. 1912-től hozta forgalomba Tungsram néven wolframszálas izzólámpáit. A lámpákat újabb ás újabb szabadalmakkal fejlesztették tovább, és a vállalat nevét az egész világon megismerték. A cég 1925-től rádiókat is készített.

Olvass még 1956-ról!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik