Transport, Scooters, pic: circa 1955, A line up of Vespa motor scooters with young ladies  (Photo by Popperfoto/Getty Images)
1956

A Vespától a Tiszáig: márkák az 50-es, 60-as évekből

Czv
Czv

2016. 10. 03. 09:15

Az 50-es és 60-as években már Csepel motoron érkeztek az udvarlók, és az sem kizárt, hogy Tisza cipőt viseltek, miközben Bambira hívták meg a szerelmüket. Olyan márkák következnek, amelyek a hétköznapok részei voltak, és olyanok is, amelyek a „Nyugat hanyatló ópiumát” testesítették meg.

A legendás olasz robogó, a Vespa első példánya 1946. szeptember 20-án gördült le a futószalagról. A könnyű és gyors mozgást biztosító közlekedési eszköz gyártása a lehető legjobbkor kezdődött, mert az olasz járműállomány a háború során szinte teljesen odaveszett.

A Vespát Corradino D’Ascanio repülőmérnök és feltaláló tervezte, az első modellek karosszériája és kormánya a repülőgépekére emlékeztetett. Amikor pedig Audrey Hepburn és Gregory Peck egy Vespán száguldozott az 1953-as Római vakációban, a Vespa meghódította a világot.

Nivea – ráismernél?

A márka története már jóval a Nivea Creme 1911-es piacra kerülése előtt elkezdődött. A gyógyszerész-vállalkozó, Dr. Oscar Troplowitz felismerte ugyanis az euceritben, a Dr. Isaac Lifschütz vegyész által kifejlesztett emulgeálószerben rejlő lehetőségeket.

A dizájn kezdetben egészen más volt, és lehet, hogy ma rá sem ismernénk a világ egyik legelterjedtebb kozmetikumára: az első tégelyek sárgák voltak, és indákkal díszítették őket. Az ikonikus kék csomagolás csak 1925-ben jelent meg, azóta viszont töretlen a sikere, és a tartalma is szinte ugyanaz.

UNSPECIFIED - FEBRUARY 09:  Advertisement for Nivea sun oil and cream, 1938  (Photo by Apic/Getty Images)
Fotó: Getty Images Hungary

Csepel

A két világháború között a csepeli Weiss Manfréd Acél- és Fémművekben már gyártottak segédmotoros kerékpárokat, az első Csepel márkanevű motorkerékpár pedig 1848-ban készült el.

A Csepel 100/48 igazán komoly előrelépésnek, és természetesen nagyon trendinek számított: háromfokozatú váltója és a világítása volt, elöl korszerű lemezvillával rugózott, csomagtartójára pedig pótülést lehetett szerelni. A „népmotor” pedig az 1950-es Csepel 125/T modell, vagyis teleszkópos Csepel vagy ezüsttankos Csepel lett. Közben javában készültek a gyárban az exportra szánt, különlegesen felszerelt modellek, nem sok sikerrel.
fotó.

Baba

A növényolajból készült szappan már a 19. században elterjedt, és egészen 1886-ig, amíg William H. Lever megalapította a szappangyárát, csak kevesek által elérhető luxuscikknek számított (jobban habzó, és olcsóbb szappanok készültek itt, mint korábban.)

A Baba márka 1920-ban született meg, és nemcsak szappannal, hanem olajjal, krémmel és hintőporral is kényeztette a babák bőrét.

forrás: Magyar Reklám, 1963. 1.

Adidas

A két Dassler fivér, Adolf és Rudolf 1920-ban kezdtek el sportcipőket gyártani. Cégük a ’30-as évek közepére már csaknem 100 főt foglalkoztatott, és 11 sportág versenyzőinek készítettek 30-féle modellt, 1936-ban pedig Jesse Owens Dassler-futócipőben nyerte a berlini olimpián az aranyérmet.

1947-ben a két testvér felosztotta a céget, ami Adidasként 1949. augusztusa óta létezik. Ami igazi áttörés volt az Adidasnak, az egyik legszomorúbb nap a magyar focinak: az 1954-es labdarúgó-világbajnokságot a német csapat cserélhető stoplis Adidas-cipőkben játszotta a legendás Aranycsapat ellen.

(GERMANY OUT) Dassler, Adolf (Adi) *03.11.1900-06.09.1978+Unternehmer, Gruender der Firma "adidas", D- Halbportrait- 1954Foto: Hanns Hubmann (Photo by bpk/Hubmann/ullstein bild via Getty Images)
Fotó: Getty Images Hungary

Bambi

A dietetikusok ma valószínűleg sírva fakadnak az összetevőitől, az ötvenes-hatvanas években viszont egy életérzést jelentett a szintetikus alapanyagokból készült “narancsízű” Bambi a két és fél decis csatos üveggel. Sokáig ez volt az egyetlen üdítőital a magyar piacon, a hatvanas években aztán megjelent a citromízű Utas, és a gyümölcsízű Erdei Bambi.

Bacardi

A rum az 1860-as évekig nyers és élvezhetetlen ital volt. Ezt egy Kubába vándorolt spanyol, Don Facundo Bacardí Massó változtatta meg, amikor egy évtizedes kutatás után létrehozta a világ első érlelt fehérrumját.

Különleges eljárást alkalmazott – két különböző rumalapot párolt le, és ezeket összekeverve érte el a jellegzetes lágyságot. Faordókban érlelte a rumot, a szűréshez pedig titkos faszénkeveréket használt. A végeredményt imádta a kubai középosztály, a Bacardi népszerűségét pedig növelte, hogy a bárokba jégtömbbel együtt szállították, de ez már koktéltörténelem fontos mérföldköve.

circa 1955:  Workers at the Bacardi rum bottling plant.  (Photo by Victor Kayfetz/Three Lions/Getty Images)
Fotó: Getty Images Hungary

Zamat pótkávé

Belegondolni is szörnyű, de annak idején a pörkölt babkávé is elérhetetlen élvezeti cikk volt az átlagemberek számára. A kávét cikóriából készült „pótkávékkal” helyettesítették – „tejeskávéhoz” egy, „fekete kávéhoz” két kanál pótkávét kevertek a tejhez.

Az egészben az volt a legjobb, hogy a szintén cikóriából készült Maci kávé kortyolgatása közben a gyerekek is „felnőtteset” játszhattak. A Zamatkávé gyártója egyébként az 1911-ben alapított Franck Henrik és fiai Rt. volt, az államosítás után a cég a Zamat Keksz- és Ostyagyárhoz tartozott. A cég ma is működik Multi-Cikória Kft. néven.

Orion

Kremeneczky János bécsi izzólámpagyáros a Váci út 99. szám alatt építette fel az ország egyik legkorszerűbb gyárát 1924-ben, “Orion” márka pedig egy évvel később már külföldön is híres volt rádiókészülékeiről és alkatrészeiről.

A leghíresebb termék a „néprádió” lett, amit  1939- és 1954 között gyártottak, ezt követően pedig a tévégyártás lett az egyik fő profil. Itt készült el 1968-ban az első magyar színestévé is.

Hutter szappan

Hutter József szappanfőző 1831-ben alapította a gyárát a régi Váci Úton, a mai Bajcsy-Zsilinszky út 30. számú ház helyén. Olyan újdonságokat vezetett be, mint a gyári mintabolt – a vevők helyben ismerkedhettek meg az itt készült Hutter-féle szappanokkal és kozmetikumokkal. 1917-ben a Hutter Rt. megalapította az Elida Magyar Illatszer és Pipereszappan Rt-t.

Camea

Az előző történet folytatódik: 1961-ben létrejött az Illatszer és Kozmetikai Vállalat, amely számos híres vegyipari céget foglalt magában –  többek között az Elida Szappangyárat és a Caola névadóját, a Baeder Illatszer Rt. is magába olvasztotta. Ez volt Magyarország egyik legnagyobb cége akkoriban, termékeik szinte minden háztartásban megtalálhatóak voltak.

A Derby, a Camea test-és kézápolási termékek, a Panatta és az Óceán termékcsalád a mai 30-asoknak is ismerős lehet, de a Gabi fogkrém íze is a gigavállalat számlájára írható.

Tisza cipő

A martfűi cipőgyárat Thomas Bata alapította az 1930-as években, az üzemet 1949-ről  Tisza Cipőgyár Nemzeti Vállalatra nevezték át.

Bár a jellegzetes, T-betűs logóval ellátott tornacipők gyártása csak a 70-es években kezdődött el, a márka már létezett, és főleg bakancsokat készítettek a Honvédelmi és a Belügyminisztériumnak, illetve a Munkásőrségnek.

A minőséget mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Adidas a Tisza Cipőgyárral állíttatta elő a La Paz futballcipőit..

Tungsram

Egger Bernát távírógépgyártó műhelye volt a kezdet, az 1896-ban alakult Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. 1912-től hozta forgalomba Tungsram néven wolframszálas izzólámpáit. A lámpákat újabb ás újabb szabadalmakkal fejlesztették tovább, és a vállalat nevét az egész világon megismerték. A cég 1925-től rádiókat is készített.

Olvass még 1956-ról!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.